Var hälsad, o sköna triviala värld

Foto: Fir0002/Flagstaffotos (GFDL-licens, www.gnu.org/licenses)

Varje dag publiceras 900 miljoner uppdateringar på facebook, 300 miljoner meddelanden på twitter, miljontals artiklar på olika nyhetssajter och troligen ännu fler inlägg på internets cirka 140 miljoner bloggar. Någon som känner för att ta del av mina små obetydliga tankar? Mitt i informationsfloden kan det vara skönt att sjunka ned en stund i läsfåtöljen, plocka fram sin surfplatta och låta sig förföras av den mest meditativt verklighetsfrånvända av alla hashtaggar – trivia.

Hashtagg frågetecken utropstecken, tänker du säkert nu. (Såvida du inte hör till de tre procent av befolkningen som hänger på twitter – ja, vi är faktiskt inte fler även om vi ibland förleds att tro att tonerna från vårt eviga kvittrande ekar vitt och brett även i världen utanför vår lilla resonanslåda). Hashtaggar kallas de etiketter som man använder för att ordna twittermeddelanden efter olika ämneskategorier.

Under den underbara twitteretiketten trivia kan du få reda på allt det där som är garanterat etthundra procent trivialt. Saker du verkligen inte behöver veta, varken för att bli en attraktivare partner, klokare förälder, bättre vän, schysstare kollega, populärare chef, proffsigare medarbetare eller godare människa. Inte heller för att leva längre eller slippa komma till helvetet. Med andra ord lika antiupplysande som hjälpfunktionen i Microsoft Office, TV3-dokumentärer och partiledartal i Almedalen. Fast miljoner gånger mer underhållande. Gud, så befriande.

När du satt dig till ro i triviafåtöljen får du veta att giraffer inte kan hosta, att Carin Jämtins sekreterare är gift med Stefan Löfven och att kasinona i Las Vegas inte har klockor på väggarna. Men det är klart, verklighetsflykt har ett pris. Medan du hänger där och förlorar värdefulla minuter på att läsa om vilka tennisess som har mötts i grand slam-finaler missar du ju alla tusentals ”seriösa” inlägg i de viktiga ledarskribenternas och proffstyckarnas twitterflöden om vilken ketchup Jämtin använde till lunchen i tisdags, hur långt det är från Sveavägen 68 till närmsta offentliga toalett och vad Stefan Löfvens mamma tänker. Så det är klart, den som baserar sin omvärldsbevakning på trivia missar ju lätt väsentligheterna. Eller?

Veckans lästips för verklighetsflyktingar (och verklighetsvägrare): Twitterflödet under hashtaggen #trivia