Sista veckan att underteckna namninsamlingen

Förbundet har en klar och tydlig ställning i frågan om vård till papperslösa. Den ska ske efter behov och på lika villkor som för alla andra. Det är också namnet på den utredningen som för snart ett år sedan överlämnades till regeringen. Och sedan dess har ingenting hänt.

Ryktet säger att frågan skapat en djup spricka i regeringen och att ministrarna är djupt oeniga. De må vara hur det vill med den saken. Uppdraget att utreda frågan gavs av regeringen till enmansutredaren Erna Zelmin i januari 2010. Hennes utredning SOU 2011:48 Vård efter behov och på lika villkor överlämnades till regeringen i maj 2011. Den välkomnades av Integrationsminister Erik Ullenhag som länge förespråkat vård på lika villkor för denna mycket utsatta grupp av människor. Migrationsminister Tobias Billström (m) var däremot inte lika förtjust. Därefter har socialminister Göran Hägglund lovat att frågan ska få en lösning bl a i Sveriges Radio under julhelgen 2011. Också cenetrpartiet har förspråkat vård för papeprslöa, ex här. Men ingenting har som sagt hänt.

Därför har namninsamlingen för att få regeringen att skicka utredningen på remiss startas. Bakom står närmare 60 organisationer varav flera fackliga organisationer. Om du vill stödja namninsamlingen kan du göra det här.

Maria Östberg Svanelind

Om Maria Östberg Svanelind

Maria Östberg Svanelind är förbundets Internationella sekreterare med ansvar för såväl förbundets internationella fackliga arbete som förbundet Solidaritetsfond. Brinner för frågor om jämlikhet, solidaritet och schyssta villkor i arbetslivet. Maria är förbundets representant i styrelsen för Fackligt Center för papperslösa där hon är vice ordförande.