Ingen kan skrämma oss till tystnad, med anledning av händelserna i Norge, först publicerad 27 juli 2011

Svaret på våld är mer demokrati, öppenhet och humanitet. Men aldrig naivitet. Så uttryckte Jens Stoltenberg det i helgen. Det politiska samtalet får aldrig tystna. Vårt försvar av demokratiska värderingar, yttrandefrihet, mångfald, olikhet och allas lika värde måste öka. Det är grunden i vårt starka solidariska samhälle och att bekämpa främlingsfientlighet och rasism blir den enskilt viktigaste frågan där vi alla kan bidra. Genom att säga ifrån när smygrasismen kikar fram. I fikarummet på arbetsplatserna, vid köksbordet, i klassrummet och på bussen bara för att nämna några platser.

Röken från de sprängda regeringsbyggnaderna i Oslo har lagt sig. Glassplitter och byggmaterial sopas ihop och arbetet med att renovera husen har påbörjats. Fortfarande är man inte säker på om alla döda hittats. Några mil därifrån har lugnet lagt sig över Utöya. De sista kropparna har lämnat ön. Terroristen är gripen, häktad och satt i isolerat förvar. Polisen har börjat publicera namnen på alla de omkomna. Journalister och sändningsbussar rullar iväg. De anhöriga har börjat det svåra sorgearbetet. Det kommer att begravas mång unga socialdemokrater de närmaste veckorna.

Det står helt klart att det ligger politiska motiv bakom terrorattackerna i Norge. En ung generation socialdemokrater skulle dödas. Detta skulle vara startskottet för en noga uträknad och förberedd attack på det moderna demokratiska och mångkulturella samhället. Under många år har terroristen filat på sin plan utan att bli upptäckt. De inköp av kemikalier han köpt rumt om i Europa har skett öppet och hans tankar har torgförts på nätet under många år-också de lätta att hitta för den som varit intresserad. Det är inte någon nyhet att extremhögern och de främlingsfientliga grupperna i Europa är tydligt våldsbenägna, däremot oroar det att polisen i de nordiska länderna har så dålig koll på dessa mycket farliga grupper.

Vi måste också på allvar ta itu med frågor om tolerans och intolerans. Och om det utanförskap som skapar grogrunden för rasism, homofobi och främlingsfientlighet. Ingen blir terrorist över en dag. För detta krävs politiskt ledarskap. Det är en fråga för våra demokratiska partier och det är en fråga för riksdagen. De stora partierna måste klara av att ta initiativ, ta på sig ledartröjan i det arbete som nu måste påbörjas. En gemensam nationell strategi.

Hatet och våldet måste mötas. Med ord, ord och åter ord. Och med handling. Och gärna i organiserade former. Jag tror att Arbeiderpartiets ungdomsförbund i Norge får fler medlemmar, inte färre, och jag hoppas att alla de demokratiska partiernas ungdomsförbund kommer att växa. Det är ett gemensamt ansvar att se till att de unga vågar fortsätta det politiska engagemanget och samtalet.

Under dessa dagar har medierapporteringen varit enorm. Själv har jag, liksom så många andra suttit klistrad vid TV, radio och uppkopplad via telefonen. Det hjälper oss att förstå tror jag. En mycket stark känsla av samhörighet fick jag när jag på radio lyssnade på högmässan från domkyrkan i Oslo då Norges statsminister Jens Stoltenberg gjorde ett av sina fantastiska framträdanden. Han citerade en ung AUF tjej, Stine Renate Håheim, ” Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans”.

Många har skrivit mycket under de få dagar som gått sedan terrorattackerna. Några exempel är Katrine Kielos skrev två mkt starka ledare i Aftonbladet direkt efter terrorattacken, dessa kan du läsa här och här. Erik Sundström, Dagens Arena, skriver om massakern, men också om Arbeiderpartiets Ungdomsförbunds Utöya, du kan läsa här. Dan Andersson, tidigare LO ekonom, skriver i Dagens Nyheter, om det nödvändiga i att starta en ny diskussion om demokratin i vårt samhälle och att det är Fredrik Reinfelt och Håkan Juholt som tillsammans kan ta initiativ till detta. Du kan läsa artikeln här. Mona Sahlin och Expos chefsredaktör Daniel Poohl m.fl. skriver i Svenska Dagbladet om att Ingen blir terrorist på en dag. Du kan läsa den här. Regeringens pressmeddelande kan du läsa här. Håkan Juholts artikel kan du läsa här. Och vad USAs president Barack Obamas skrev i kondoleansboken på Norska ambassaden du kan läsa om det här.

Maria Östberg Svanelind

Om Maria Östberg Svanelind

Maria Östberg Svanelind är förbundets Internationella sekreterare med ansvar för såväl förbundets internationella fackliga arbete som förbundet Solidaritetsfond. Brinner för frågor om jämlikhet, solidaritet och schyssta villkor i arbetslivet. Maria är förbundets representant i styrelsen för Fackligt Center för papperslösa där hon är vice ordförande.